Παυλόπουλος Ουρολόγος

Σκευάσματα saw palmetto σε υγρή μορφή αποτελούν, συγκριτικώς με τα υπόλοιπα, καλύτερη επιλογή για ασθενείς με υπερπλασία προστάτη που επιθυμούν να λάβουν φυτοθεραπεία, καθώς περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση δραστικών ουσιών...

Μεγάλες διαφορές στα συστατικά και στην δραστικότητα σκευασμάτων saw palmetto

Πηγή: Nutrients | Σεπ 2013

Δραστικότητα σκευασμάτων saw palmetto (serenoa repens)Τα σκευάσματα που περιέχουν εκχυλίσματα από τους καρπούς του φυτού saw palmetto (serenoa repens), έχουν ευρύτατη χρήση από άνδρες που πάσχουν από καλοήθεις ή και κακοήθεις παθήσεις του προστάτη. Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες, λίγες ωστόσο, μελέτες έχει διαφανεί μια κλινικά σημαντική βελτίωση σε συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σε ασθενείς με υπερπλασία προστάτη. Σε πολλές άλλες μελέτες εντούτοις, δεν έχει αποδειχθεί όφελος από την κατανάλωση συμπληρωμάτων και βοτάνων. Το φαινόμενο αυτό έχει αποδοθεί σε ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις στην σύνθεση και περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες των πολυάριθμων εμπορικώς διαθέσιμων σκευασμάτων saw palmetto.

Την υπόθεση αυτή επιβεβαιώνει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Κάνσας. Οι ερευνητές μελέτησαν 20 εμπορικώς διαθέσιμα τέτοια σκευάσματα και ανέλυσαν την περιεκτικότητά τους σε βασικά λιπαρά οξέα (laurate, myristate, palmitate, stearate, oleate, linoleate) και φυτοστερόλες (campesterol, stigmasterol, β-sitosterol). Βρέθηκε ότι σκευάσματα σε υγρή μορφή περιείχαν υψηλότερες συγκεντρώσεις δραστικών ουσιών, σε σχέση με σκευάσματα σε σκόνη και αποξηραμένα προϊόντα, ενώ ασήμαντες ποσότητες φυτοστερολών και λιπαρών οξέων περιέχονταν σε βάμματα. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπεράσμα ότι τα σκευάσματα σε υγρή μορφή αποτελούν, συγκριτικώς με τα υπόλοιπα, καλύτερη επιλογή για ασθενείς με υπερπλασία προστάτη που επιθυμούν να λάβουν saw palmetto, καθώς περιέχουν την υψηλότερη συγκέντρωση δραστικών ουσιών.

Οφείλουμε να επισημάνουμε και να δηλώσουμε ευθέως την σχετική επιφυλακτικότητά μας, όσον αφορά στα βότανα για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη. Επιφυλακτικότητα και σκεπτικισμός που σχετίζονται με θέματα τεκμηρίωσης της αποτελεσματικότητας και ιδίως της ασφάλειας των σχετικών σκευασμάτων. Τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης αισθανόμαστε ότι ενισχύουν τον προβληματισμό μας και πρέπει να οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτη του θέματος με τη βοήθεια καλώς σχεδιασμένων κλινικών μελετών στις οποίες θα εξετάζεται ενδελεχώς η σχέση οφέλους και ανεπιθύμητων ενεργειών των φυτικών σκευασμάτων. Αυτό καθίσταται ιδιαιτέρως σημαντικό με δεδομένη την ολοένα και αυξανόμενη δημοτικότητα εναλλακτικών θεραπειών και βοτάνων.

σύνδεσμος...»