Παυλόπουλος Ουρολόγος

Gallery

Gallery...»

Πότε γίνεται διορθική βιοψία προστάτη;

Ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη τιμή PSA, παθολογικό λόγο ελευθέρου προς ολικό PSA ή και ύποπτη δακτυλική εξέταση προστάτη πρέπει να υποβάλλονται σε κατευθυνόμενη με υπερηχοτομογράφο διορθική βιοψία προστάτη. Με την εξέταση αυτή καθίσταται δυνατή η λήψη μικρών ιστοτεμαχιδίων από τον προστάτη και η η ιστολογική τους εξέταση, γεγονός που επιτρέπει την ακριβή διάγνωση των προστατικών νόσων και κυρίως την έγκαιρη ανίχνευση μικρών προστατικών καρκινωμάτων.

Τα τελευταία καθώς βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, μπορούν με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα να αντιμετωπιστούν ριζικώς, εξασφαλίζοντας στον ασθενή πλήρη ίαση.

Πώς γίνεται;

Η εξέταση γίνεται υπό τοπική αναισθησία με τον ασθενή σε πλάγια κατακεκλιμένη θέση. Αρχικώς γίνεται εισαγωγή του ειδικού διορθικού ηχοβολέα υπερήχων στο ορθό, έτσι ώστε να απεικονιστεί με μεγάλη ευκρίνεια ο προστάτης στην οθόνη του υπερηχογράφου. Ακολουθεί διορθικό υπερηχογράφημα, εξέταση με την οποία υπολογίζονται επακριβώς οι διαστάσεις του προστάτη, μελετάται η μορφολογία του και ανευρίσκονται πιθανές ύποπτες εστίες ή περιοχές με διαταραχή της αγγείωσης μέσα στο προστατικό παρέγχυμα ενδεικτικές κακοήθειας. Ακολουθεί λήψη κατευθυνόμενων βιοψιών με την βοήθεια ειδικής βελόνας, η οποία προωθείται και ελέγχεται μέσω του ηχοβολέα. Ο αριθμός των ιστοτεμαχιδίων που λαμβάνονται εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους, είναι όμως συνήθης τακτική μας να εφαρμόζουμε πρωτόκολλα εκτεταμένης δειγματοληψίας. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη.

Είναι απαραίτητη η βιοψία ή αρκεί μόνο το διορθικό υπερηχογράφημα για την διάγνωση του καρκίνου;

Η τυπική απεικόνιση ενός προστατικού νεοπλάσματος στο διορθικό υπερηχογράφημα είναι μια υποηχογενής αλλοίωση, μια περιοχή δηλαδή με πιο σκουρόχρωμη απεικόνιση σε σχέση με τον φυσιολογικό προστάτη. Αυτό ωστόσο ισχύει για περιορισμένο μόνο ποσοστό όγκων, με την πλειοψηφία των καρκινωμάτων του προστάτη, ιδίως μάλιστα αυτών που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, να έχουν ισοηχογενή, δηλαδή ίδια, απεικόνιση σε σχέση με το φυσιολογικό παρέγχυμα. Το διορθικό υπερηχογράφημα επίσης, δεν μπορεί να διακρίνει αξιόπιστα ποιες υποηχογενείς περιοχές είναι όντως νεοπλασματικές ή ποιες έχουν καλοήθη αίτια. Για τους λόγους αυτούς το διορθικό υπερηχογράφημα δεν είναι επαρκές και αξιόπιστο για την ανάδειξη του καρκίνου του προστάτη. Η χρησιμότητά του όμως είναι μεγάλη στο να κατευθύνει με ακρίβεια την λήψη υλικού από όλες τις περιοχές του προστάτη. Η δειγματοληψία γίνεται έτσι με τρόπο συστηματικό, ώστε να εξεταστεί όλο το όργανο, με ιδιαίτερη επικέντρωση μάλιστα στις περιοχές-ζώνες από τις οποίες γνωρίζουμε ότι ξεκινούν τα περισσότερα νεοπλάσματα.

Προετοιμασία για την εξέταση

Θα πρέπει να έχουμε ενημερωθεί επακριβώς για την γενική κατάσταση της υγείας σας, καθώς και για την φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνετε, ιδίως για καρδιολογικά και νευρολογικά φάρμακα.

Αν πάσχετε από κάποια βαλβιδοπάθεια θα λάβετε ειδική αγωγή με αντιμικροβιακά φάρμακα, σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί.
Φάρμακα τα οποία παρεμβαίνουν στην πήξη του αίματος (αντιπηκτικά) θα πρέπει να έχουν διακοπεί αρκετές ημέρες πριν την εξέταση. Τέτοιου είδους φάρμακα είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: Aspirin, Salospir, Sintrom, Plavix, Iscover, Ticlid καθώς και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ).

Το πρωί την παραμονή της βιοψίας θα λάβετε 1 χάπι αντιβίωσης.

Το βράδυ της παραμονής λαμβάνετε 1 ακόμη χάπι αντιβίωσης και κάνετε έναν μικρό υποκλυσμό (Fleet Enema).

Νωρίς το πρωί πριν την προσέλευσή σας στο νοσοκομείο για την βιοψία λαμβάνετε 1 χάπι αντιβίωσης, τρώτε κάτι ελαφρύ (φρυγανιές με τσάι) και κάνετε έναν μικρό υποκλυσμό (Fleet Enema).

Προσέρχεστε την προκαθορισμένη ώρα, προσκομίζοντας τις εξετάσεις σας.

Μετά την εξέταση

Συνεχίζετε την λήψη της αντιβίωσης σύμφωνα με τις οδηγίες μας.

Είναι πολύ πιθανό και εύλογο να υπάρχει μικρή απώλεια αίματος από το ορθό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αν η απώλεια αυτή δεν ελαττώνεται όσο περνάει η ώρα πρέπει να μας ενημερώσετε άμεσα.

Σε λίγες περιπτώσεις είναι δυνατό να παρουσιαστεί μετά την βιοψία λοίμωξη. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας αν παρουσιάσετε ρίγος, αδιαθεσία, πυρετό ή αδυναμία ουρήσεως. Το ποσοστό εμφάνισης της επιπλοκής αυτής κυμαίνεται μεταξύ 1,5-2%.

Είναι πιθανό και αναμενόμενο από την εξέταση να παρουσιαστεί κάποιες φορές αυτόματη αποβολή μερικών σταγόνων αίματος από την ουρήθρα, ανεξάρτητα από την ούρηση. Αν αυτό επιμένει επικοινωνήστε μαζί μας.

Μικρού βαθμού αιματουρία (ούρα χρώματος ανοιχτού κόκκινου ή ροζ) είναι πολύ συχνή και υποχωρεί συνήθως μέσα σε 24-48 ώρες.

Αιμοσπερμία (κόκκινο ή ροζ σπέρμα) είναι επίσης πολύ συχνή και μπορεί να επιμένει για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Παυλόπουλος ΠΜ, Σοπηλίδης Ο, Ματέκοβιτς Κ, Σκολαρίκος Α, Λιάκος Σ, Μπλατσούκας Ι, Δελλής Α, Χρυσοφός Μ, Μπουζούκας Σ, Δεληβελιώτης Χ. Υπερηχογραφικώς δια του ορθού κατευθυνόμενη βιοψία προστάτου: Αξιολόγηση επιπλοκών και νοσηρότητας από την εμπειρία δύο κέντρων. 30ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Απρίλιος 2004, Αθήνα, Περιλήψεις σελ. 77.
Pavlopoulos PM, Kavantzas N, Kakouri P, Touloupides S, Bouzoukas S. Application of Fractal Analysis in the Study of Prostatic biopsies. 28th Congress of the Société Internationale d'Urologie.