Παυλόπουλος Ουρολόγος

Σεξουαλική δραστηριότητα

Η συχνή, έντονη και παρατεινόμενη σεξουαλική δραστηριότητα είναι o πλέον σημαντικός παράγοντες κινδύνου για ουρολοιμώξεις στις γυναίκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερες από 80% των ουρολοιμώξεων σε γυναίκες συμβαίνουν 24-36 ώρες μετά από σεξουαλική επαφή. Αν υποφέρετε από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Πλένετε καλά με σαπούνι και νερό την περιπρωκτική και γεννητική χώρα πριν από την σεξουαλική επαφή.
 • Επιδιώξτε την κένωση της ουροδόχου κύστης αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή. Με τον τρόπο αυτό απομακρύνονται μηχανικώς μικρόβια που πιθανόν έχουν σπρωχθεί και εισβάλει στην ουρήθρα.
 • Αποφεύγετε το πρωκτικό σεξ καθώς σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα ουρολοίμωξης.
 • Έντονη, συχνή και παρατεταμένη επαφή συνεπάγεται αυξημένη πιθανότητα λοιμώξεων του ουροποιητικού.
 • Αν χρησιμοποιείτε σπιράλ ως αντισυλληπτικό και εμφανίζετε συχνές λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι πιθανό να ωφεληθείτε από την χρήση άλλων μεθόδων αντισύλληψης.

Γενικά μέτρα υγιεινής για πρόληψη ουρολοιμώξεων

 • Πίνετε ικανοποιητική ποσότητα νερού ή γενικότερα υγρών καθημερινά (έξι με οκτώ ποτήρια), έτσι ώστε τα ούρα σας να είναι όσο πιο ανοικτόχρωμα γίνεται. Έχει σημασία η λήψη των υγρών να είναι χρονικά ισοκατανεμημένη καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας. Αν παρουσιάζετε συχνές ουρολοιμώξεις επιδιώξτε επίσης την κατανάλωση υγρών πριν από τον βραδινό ύπνο, ώστε να σηκωθείτε μια φορά για ούρηση κατά την διάρκεια της νύκτας.
 • Αδειάζετε την ουροδόχο κύστη αμέσως μόλις αισθανθείτε την ανάγκη. Μην αναβάλετε άσκοπα την ούρηση.
 • Καθαρίζετε την περιπρωκτική περιοχή από εμπρός προς τα πίσω και όχι αντίθετα, ώστε να μην μεταφέρονται στην ουρήθρα τα μικρόβια της περιπρωκτικής περιοχής. Πλένετε με σαπούνι και νερό την περιπρωκτική και γεννητική χώρα μετά από κάθε αφόδευση.
 • Αποφεύγετε την απ’ ευθείας χρήση νερού με πίεση στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα.

Ενδεχόμενο όφελος υπάρχει:

 • Αποφεύγοντας την χρήση πολύ στενών ρούχων και εσωρούχων.
 • Αποφεύγοντας την υπερβολική χρήση αντισηπτικών του κόλπου, και γενικώς προϊόντων που μπορούν να μεταβάλλουν την οξύτητα του κόλπου, και την ισορροπία της φυσιολογικής μικροβιακής χλώρίδας.

Η σημασία της Ουρολογικής εξετάσεως:

Ιδιαίτερη σημασία έχει η εξέταση από τον Ουρολόγο, μέσω της οποίας θα αποκλειστεί η πιθανότητα υπάρξεως ανατομικών ή λειτουργικών προβλημάτων του Ουροποιητικού συστήματος, θα εκτιμηθεί η ενδεχόμενη σοβαρότητα της καταστάσεως και θα καθοριστεί η καλύτερη δυνατή φαρμακευτική θεραπεία. Η τελευταία επικεντρώνεται στην ορθή και συγχρόνως περιορισμένη χρήση των κατάλληλων αντιμικροβιακών παραγόντων, με τέτοιο τρόπο ώστε η εκρίζωση των παθογόνων μικροοργανισμών από το ουροποιητικό σύστημα να επιτυγχάνεται με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες και με την μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης ανθεκτικών στα φάρμακα μικροβιακών στελεχών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης φαρμακευτικά σκευάσματα, προβιοτικά ή ειδικά συμπληρώματα διατροφής που έχουν ως στόχο την αύξηση της άμυνας του οργανισμού ή την ενίσχυση και τροποποίηση της ανοσολογικής απάντησης του σώματος έναντι των μικροβιακών εισβολέων. Τοπικά ορμονικά σκευάσματα είναι επίσης χρήσιμα και αποτελεσματικά σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας.

Σημαντική βοήθεια μπορεί να προκύψει μέσω ουσιών που παρεμβαίνουν ανασταλτικώς στην προσκόλληση των μικροβίων στα τοιχώματα του ουροποιητικού, όπως επίσης και με την εφαρμογή ειδικών ενδοκυστικών θεραπειών, που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας και της αμυντικής ικανότητας του ουροθηλίου, της εσωτερικής δηλαδή επικάλυψης της ουροδόχου κύστεως.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι ο κύριος στόχος της πρόληψης των υποτροπιαζουσών ουρολοιμώξεων είναι ο επαρκής έλεγχος της κατάστασης με την ελάχιστη δυνατή χρήση αντιμικροβιακών παραγόντων, ώστε να αναστραφεί η αυξανόμενη και ιδιαιτέρως ανησυχητική ανθεκτικότητα των μικροοργανισμών στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Pérez-López FR, Haya J, Chedraui P. Vaccinium macrocarpon: an interesting option for women with recurrent urinary tract infections and other health benefits. J Obstet Gynaecol Res 2009; 35(4): 630-9.
Torella M, Schettino MT, Salvatore S, Serati M, De Franciscis P, Colacurci N. Intravesical therapy in recurrent cystitis: a multi-center experience. J Infect Chemother 2013.
Naber KG, Cho YH, Matsumoto T, Schaeffer AJ. Immunoactive prophylaxis of recurrent urinary tract infections: a meta-analysis. Int J Antimicrob Agents 2009; 33(2):111-9.