Παυλόπουλος Ουρολόγος

Ξαφνική, έντονη και βασανιστική επιθυμία για ούρηση!

Τι είναι επιτακτικότητα;

Ως επιτακτικότητα στην ούρηση ορίζουμε την αιφνίδια, έντονη και δύσκολα αναχαιτιζόμενη επιθυμία για ούρηση. Το βασανιστικό αυτό σύμπτωμα παρουσιάζεται ξαφνικά, απότομα και χωρίς ποσότητα ούρων ικανή να δικαιολογήσει την ένταση της επιθυμίας. Μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές στην αισθητικότητα του κατώτερου ουροποιητικού, ενώ σε υψηλό ποσοστό πασχόντων παρατηρούνται έντονες συσπάσεις του μυϊκού τοιχώματος της ουροδόχου κύστεως, οι οποίες αυξάνουν απότομα την πίεση εντός της. Στην περίπτωση που οι πιέσεις αυτές ξεπεράσουν τις αντοχές των σφιγκτηριακών μηχανισμών της ουρήθρας, παρατηρείται μια ποικίλου βαθμού μη ηθελημένη απώλεια ούρων, οπότε μιλάμε πλέον για ακράτεια επιτακτικού τύπου.

Η επιτακτικότητα σχετίζεται στενά, χωρίς βεβαίως να ταυτίζεται, με άλλα συμπτώματα από το ουροποιητικό, όπως η συχνουρία, η νυκτουρία και η πολυουρία. Συχνά η κατάσταση συνοδεύεται από επώδυνη ή απλώς δυσάρεστη αίσθηση στην περιοχή της κύστης, του περινέου, της ουρήθρας ή γενικότερα των έξω γεννητικών οργάνων.

Αίτια επιτακτικότητας

Στα πλέον συνηθισμένα αίτια του συμπτώματος περιλαμβάνονται κατ'εξοχήν οι διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος, η υπερπλασία του προστάτη, το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης, η κύηση καθώς και η χρήση διουρητικών φαρμάκων ή ροφημάτων, όπως το αλκοόλ και ο καφές.

Λιγότερο συνηθισμένα αίτια είναι τα νεοπλάσματα της ουροδόχου κύστεως, η παρουσία λίθου στην ουροδόχο κύστη ή στον ουρητήρα, διάφοροι όγκοι και ογκόμορφες αλλοιώσεις της πυέλου που ασκούν πίεση στην ουροδόχο κύστη, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού, τα νεοπλάσματα του κεντρικού νευρικού συστήματος, ο αρρύθμιστος σακχαρώδης διαβήτης, η νόσος Parkinson, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η διάμεση κυστίτιδα.

Αντιμετώπιση της επιτακτικότητας

Όπως είναι εμφανές η επιτακτικότητα μπορεί να αποτελεί εκδήλωση μιας σειράς δυνητικώς σοβαρών νοσημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και νεοπλάσματα. Είναι λοιπόν επιβεβλημένος ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος του συμπτώματος, ώστε να αναδειχθεί η πιθανή υποκείμενη νόσος και να ακολουθηθεί η κατάλληλη αγωγή. Εκτός από την αιτιολογική θεραπεία του αιτίου, η αντιμετώπιση του ίδιου του συμπτώματος μπορεί να γίνει με χρήση παραγόντων που χαλαρώνουν το τοίχωμα της ουροδόχου κύστης, όπως είναι τα καλούμενα αντιχολινεργικά φάρμακα, τεχνικές νευροτροποποίησης με χρήση ηλεκτρικής διέγερσης νεύρων που συμμετέχουν στον έλεγχο της ουρήσεως ή τέλος με ενδοκυστικές εκχύσεις ειδικών σκευασμάτων.

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Johnsen NV1, Osborn DJ, Dmochowski RR. The role of electrical stimulation techniques in the management of the male patient with urgency incontinence. Curr Opin Urol 2014; 24(6): 560-5.
Michel MC, Chapple CR. Basic mechanisms of urgency: roles and benefits of pharmacotherapy. World J Urol 2009; 27(6): 705-9.