Παυλόπουλος Ουρολόγος

Gallery

Gallery...»

Τι είναι παραφίμωση;

Παραφίμωση είναι η αδυναμία επαναφοράς της ακροποσθίας προς τα πάνω, στην θέση δηλαδή που καλύπτει και περιβάλλει την βάλανο του πέους. Το δέρμα παραμένει στην αύλακα κάτω από την βάλανο, πιέζοντας σαν δακτυλίδι το πέος. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να βρίσκεται ακάλυπτο το κεφαλάκι του πέους και να δημιουργηθεί γρήγορα οίδημα (πρήξιμο) της βαλάνου και της ακροποσθίας, με εμφάνιση πόνου και ευαισθησίας στην περιοχή. Εφόσον η παραφίμωση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η νόσος εξελίσσεται με την εμφάνιση ισχαιμικών αλλοιώσεων (μαύρισμα και νέκρωση ιστού) στο περιφερικό τμήμα του πέους. Αυτό σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα και απώλεια τμήματος ή και όλης της βαλάνου.

Πώς δημιουργείται;

Η παραφίμωση εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς με φίμωση ή και φλεγμονή της περιοχής, στους οποίους η ακροποσθία είναι σκληρή και ανελαστική. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί ακόμη και σε φυσιολογικό πέος, αν υπάρξει τράβηγμα της ακροποσθίας με τραυματικό, βίαιο ή άτσαλο τρόπο, ή αν το δέρμα που περιβάλλει το κεφαλάκι ξεχαστεί σε τραβηγμένη θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδίως επί παρουσίας βαλανοποσθίτιδας. Συνήθως παρουσιάζεται είτε σε μικρά παιδιά, είτε σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Θεραπεία παραφίμωσης

Η παραφίμωση απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα επεμβάσεως και να ελαχιστοποιηθούν οι ισχαιμικές αλλοιώσεις του πέους.

Αρχικώς επιχειρείται ανάταξη της παραφίμωσης με εφαρμογή ειδικών χειρισμών έλξεως της ακροποσθίας και πιέσεως της βαλάνου. Σε αρκετές περιπτώσεις με τους χειρισμούς αυτούς και με την βοήθεια τοπικής εφαρμογής φαρμάκων λύνεται το πρόβλημα και αποκαθίσταται η κυκλοφορία του αίματος στο πέος. Αν οι χειρισμοί αποτύχουν μπορεί να εφαρμοστούν πολλαπλές παρακεντήσεις με βελόνα και πίεση στην περιοχή (τεχνική Dundee), ώστε να μειωθεί το οίδημα και να καταστεί εφικτή η ανάταξη της ακροποσθίας. Σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλεται, μετά την αποκατάσταση της παραφίμωσης με συντηρητικό τρόπο, η διενέργεια περιτομής, προκειμένου να διορθωθεί η συνήθως υποκείμενη φίμωση και να μην υπάρξει υποτροπή της νόσου.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις παραφίμωσης, όπου η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποδίδει, επιβάλλεται η χειρουργική αποσυμφόρηση της περιοχής, συνήθως με μια επέμβαση που λέγεται ραχιαία σχάση του πέους. Στον ίδιο χρόνο, ή μετά από παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος μπορεί να γίνει κανονική περιτομή για οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και αισθητική αποκατάσταση του οργάνου.

Βιβλιογραφία

Reynard JM, Barua JM. Reduction of paraphimosis the simple way - the Dundee technique. BJU Int 1999; 83(7): 859-60.
Raman SR, Kate V, Ananthakrishnan N. Coital paraphimosis causing penile necrosis. Emerg Med J 2008; 25(7): 454.